HZ. MUHAMMED (S.A.V.)'İN EĞİTİM ANLAYIŞI VE EĞİTİM METOTLARI

HZ. MUHAMMED (S.A.V.)'İN EĞİTİM ANLAYIŞI VE EĞİTİM METOTLARI

Okulumuz Türkçe öğretmeni Çiğdem ATAMAN, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in eğitim anlayışı ve eğitim metotları, İle ilgili olarak okulumuz öğretmenlerine sunum yaptı. Yaptığı sunumda ; Peygamberler, insanoğlunun eğitim-öğretim ihtiyacına cevap vermek üzere görevlendirilmiş ve insanlar arasından seçilmiş elçilerdir. Bu görevlendirmenin son halkası olan Hz. Muhammet'in (s.a.) yaşamı ve davranış modelleri, insanın eğitimi ve öğretimine dair birçok örnekle doludur. Onun sözleri, fiilleri, yaşam biçimi, ahlakı, değer yüklü uygulamaları, insan ilişkileri, toplumsal hayattaki duruşu ve diğerine olan bakış açısı, İslam dininin eğitim-öğretim ilkeleri ve metotlarının genel özellikleri hakkında bilgi sunar dedi. Daha sonra Çiğdem ATAMAN sunumuna Hz. Peygamber'in (s.a) eğitim-öğretim esnasında dikkate aldığı bazı önemli ilkeleri sıralayarak devam etti.

a.      Ferdi Farklılıklar İlkesi

b.     Tedricilik İlkesi

c.      Zamanlama İlkesi

d.     Somuttan-Soyuta İlkesi

e.      Sevgi İlkesi

Çiğdem ATAMAN, Hz. Peygamber'in (s.a) eğitim-öğretim uygulamaları bütünüyle incelendiği zaman onun muhataplarını eğitirken bazı eğitim metotlarından istifade ettiğini de söyleyerek bu metotları şu şekilde sıraladı.

a.Anlatım Metodu

b. Soru-Cevap Metodu

c. Tartışma (İstişare) Metodu

d. Örnek Verme (Temsil) Metodu

e. Kıssa Metodu

f. Model Sunma (Yaşayarak Öğretme) Metodu

g. Özendirme-Sakındırma Metodu:

 

ATAMAN sunumunu şu ifadelerle tamamladı; Eğitim-öğretim, hayatın tamamını kuşatan bir faaliyettir. Hatta İslam'ın ortaya koyduğu anlayışa göre eğitim ve öğretim uygulamalarının asıl ve uzun vadedeki hedefi ahiret mutluluğunu temin etmektir. Bu gerçeği kendisine hareket noktası olarak alan Hz. Peygamber (a.s), daima muhataplarının ahiret saadetlerini öncelemiş, eğitim-öğretime dair teorik ve pratik bütün anlatım ve pratiklerini bu amaca yönelik olarak gerçekleştirmiştir.

 

31.01.2022 146

31-01-202231-01-202231-01-202231-01-202231-01-202231-01-202231-01-2022